Wybierz oliwę – oliwa z oliwek

W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które mają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednak oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni , a oprócz tego w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” albo na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez użycia środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Ma najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce cały czas jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (na przykład. przed rozwojem chorób układu krążenia) , a ponadto osobom przewlekle chorym (na przykład. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera sporo witaminy D, E,F, można ją stosować na surowo do sałatek , a ponadto do smażenia. Jednak w kosmetyce ma możliwość być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek ma możliwość być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. Zwłaszcza polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a też jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek polecam kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek przygotowana jest wnikliwie i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.

Zobacz tutaj: oliwki.

Categories: Uncategorized
Tags: