Żywność ekologiczna w tej chwili to żywność specjalnego rodzaju, zadbana i taka, która nie jest wytwarzana masowo, nie jest bogata w nawozy chemiczne. Jeszcze sto lat temu każdego rodzaju żywność produkowana na świecie była ekologiczna, bo nie zawierała przede wszystkim substancji chemicznych i nie była modyfikowana genetycznie.
Dziś, by uzyskać żywność prawdziwie ekologiczną, powinniśmy udawać się do specjalnych sklepów, w których gromadzone są eko produkty.
Żywność produkowana na skalę masową zwiera pełno środków, które posiadają spowodować, że będzie ona ładniej wyglądała, że będziesz szybciej rosła , a oprócz tego że nie będzie atakowana przez rozmaite grzyby, pleśń, bakterię i zarazę.
Zdrowa żywność nie zawsze jest smaczna, niemniej jednak kupując jedzenie ekologiczne mamy pewność, że nie zostało ono potraktowane nawozem, który miał spowodować, że producentowi ma się bardziej opłacać. Pestycydy, herbicydy, a również fungicydy i kilka innych – w te i inne środki chemiczne wyposażona jest żywność, którą jemy wszyscy codziennie, czy tego chcemy, czy nie. O ile chcemy jeść wyłącznie produkty zdrowe i ekologiczne, powinniśmy odizolować się od świata i zamknąć w wioskach ekologicznych, rozpocząć hodować wszystko poświęcając własny czas i przestać zakupować w sklepach. Jest to praktycznie niemożliwe, aczkolwiek niektórym się udaje. Hodują wszystko samodzielnie, sami pieką chleb i sami hodują zwierzęta, bez podawania im sztucznych nawozów. Jędzą smakołyki, tj. dżem z rokitnika czy z pomarańczy, którą sami hodują. Tworzą niezbyt duże społeczności.
Sprawdź: sok z rokitnika.