Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin powinno się dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednak codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej sytuacji jest perfekcyjnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne chęci kulinarne, zazwyczaj w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są niewiele popularne w polskiej kuchni, a dostarczają co niemiara cennych witamin , a dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina d3). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Też niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy produkuje się jednakże głównie latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie istotną witaminą, której często brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy należycie jest dostarczać naturalnie, natomiast aby posiadać gwarancję, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.
Zobacz: witamina k2.